Prins Carl af Oksenvad
LhPrinsKarl.jpg (29718 bytes)
Prins Carl foran sit hus i Oksenvad mose.
Billedet er fra et postkort dateret 15/8-1924 sendt af

Mathias til Frk. Minna Fuglsang Damgård, Hotel Finnedal
pr. Haslev, Bornholm. (Postkort: Peter Christiansen).

Baggrund: Iflg. Orla Bonde var de sidste beboere i huset i Oksenvad mose en familie ved navn Hess. Huset brændte ned omkring 1954, og det blev aldrig genopbygget. Forud boede Niels Sørensen i mange år på stedet - indtil ca. 1950. Niels Sørensen arbejdede i Oksenvad præsteskov bl.a. med bunkning af kvas. Og han var årsag til at skoven nedbrændte, da han havde banket sin pibe ud i den knastørre skov.

LhPrinsCarlOrlaMaja.jpg (39327 bytes)
Ruinerne i Oksenvad mose vises frem af
genboerne Orla og Maja Bonde.
Maja havde gemt nedennævnte 60'er artikel fra
Dannevirke (det nuværende JydskeVestkysten).

Artikel i Dannevirke (1960'erne)
"Prins Carl" fra Jels

Beretningen om "prinsen", der fødtes og døde på fattiggården i Jels
Han blev født 1853 i Jels, og alt var egentlig lagt op til en krank skæbne, for det skete i byens fattighus, hvor han siden levede sammen med sin moder, indtil de begge flyttede hen på Jels ny fattiggård, der blev bygget i 1865.
Talen drejer sig om Carl Petersen Ross - bedre kendt under navnet "Prins Carl", som han fik i Revsøgård, hvor han var medhjælper hos en svinehyrde, der gik under navnet Svinekongen. Navnet blev hængende ved ham resten af livet - for nogle vel lidt af et øgenavn, men egentlig et hædersnavn passende til en hædersmand.
Historiefortælleren
Senere blev "Prins Carl" studedriver - en betroet mand, sagde han selv, som bragte penge hjem til husbond. Fantasi havde han, og man skal vogte sig for at tage alle hans beretninger højtideligt. Selv troede han fuldt og fast på de historier, han fortalte, og de varierede aldrig en tøddel, hvor tit de end blev gengivet.
Historierne kom frem, da han som gammel mand atter havnede på fattiggården i Jels. "Prins Carl" kunne kaste en sten over kirketårnet i Jels. Han kunne ligeledes med en sten over en næsten utrolig afstand med stor sikkerhed ramme en and i søen eller dammen. Engang sad han på lur med sin bøsse ved fattiggården og skød tretten ræve, der en efter en kom frem mod ham. "De må ligefrem være løbet efter knaldet", sagde den senere forstander på hjemmet.
Det skal retfærdigvis indrømmes, at Carl Petersen i soldatertiden var kompagniets bedste skytte.
De mange fødselsdage
Interessant er også hans historie om fattiggårdens opførelse. Sten på sten blev brændt i en stor teglovn i Over Jels og om vinteren på slæde fragtet den lange vej til Jels.
En lang årrække boede han i et hus i Oksenvad mose. Her bandt han koste og fremstillede halmskamler, som han solgte i Ørsted, hvor han var mere end almindeligt afholdt. Når P. C. havde fødselsdag den 3. marts, drog han til Ørsted med varerne, og der blev købt godt og budt på kaffe-punch. Det fortsatte efter han igen kom på fattiggården; men besøgene er sikkert gået lidt tit på, for en dag forlangte de, at næste gang han dukkede op, skulle han medbringe dåbsattest. Så tit var det ikke muligt at have fødselsdag.
Den livsglade "prins"
"Prins Carl" holdt meget af børn og de af ham. På fattiggården var han ren om morgenen, vasket og kæmmet - men den helt store forvandling skete en dag, da han i Jels fik foræret et næsten nyt sæt tøj. Det sad, som var det syet til ham. Den næste dag fik han raget fuldskægget af. Han var stolt og jublende glad og rørte ikke spiritus mere.
Han passede forstanderparrets børn og var tro som guld og altid glad. Aldrig kom et eneste klagende ord om liv eller skæbne over hans læber. Og der var ellers grund nok til at klage, for almuerne fik ikke en øre til sig selv af kommunen. Kun forstanderen kunne stikke dem en skilling, når de havde hjulpet ham med markarbejdet.

"Prins Carl" døde dagen før grundlovsdag 1929, få år før hjemmet blev nedlagt. Et par dage før, da han lå på sit dødsleje, sagde forstanderparret til ham: "Nu må du se at blive rask, for ellers har vi jo ingen kusk til mødet grundlovsdag".
Og "Prins Carl" strålede endnu en gang som en sol.


Tilbage til forside